> Ağaç Bilgisi
> Ağacın Çeşitleri
Ağaçlar yaprak cinsine göre İğne ve geniş yapraklı olmak üzere ikiye ayrılır. Enstrumanlar da kullanılan ağaçlarda kullanıldığı yere göre üçe ayrılır. Gövde ağaçları, ses tablası ve sap ağaçları.
>1.İğne yapraklı ağaçlar
Yaprakları iğne şeklinde olan ağaçlardır. Çam, ladin, gök nar, ardıç, sedir, porsuk tipi ağaçlar bu ağaç grubundadır. İğne yapraklı ağaçlar reçinelidir. Elektrik gitarlar ve ses tablası deri olan yaylı enstrumanlar hariç ladin, sedir ve gök nar ses tablası, ardıç ve porsuk tekne yapında kullanılan ağaçlardandır.
>2.Geniş yapraklı ağaçlar
Yaprağı geniş ve yassı biçimli ağaçlardır. Meşe, kavak, kiraz, kayın, dişbudak, ceviz,
Akçaağaç, gül, ıhlamur vb. ağaçlar bu gruba girerler.
Elektrik gitarlarda kasa ve ön gövdede tamamıyla kullanılabilirler. Ancak ses verme özelliği kasa tipi ses akustiğine dayalı enstrümanların ses tablası geniş yapraklı ağaçlardan tercih edilmez. Geniş yapraklı ağaçlar gövde(tekne),sap ve takoz yapımında kullanılır.
> Ağaçlar
Ladin
(Picea Spp.)
İğne yapraklı ağaçlar grubu bir ağaçtır. Ladin, entruman yapımında en önemli ağaçların başında gelir. Genel itibariyle enstrumanlar da ses tablası ve balkon yapımında kullanılan bir ağaçtır. Temiz, kristalize ve ışıltılı tonlar veren bir ağaçtır. Yetiştiği yerler Doğu ve Kuzey Avrupa ülkeleri.
Özgül Ağırlık: 0.38 gr/cm3
Sertlik: 390 Ibs/cu.ft
Batı kanada Sediri (kanada çamı)
(Thuja Plicata)
İğne yapraklı ağaçlar grubu bir ağaçtır. Ud, lavta, klasik ve flâmenko gitar ve bağlama gibi enstrumanların ses tablasında kullanılan yumuşak yapılı bir ağaçtır. Ladin gibi sert ve elastiki değildir. Fakat ladinden daha sabittir ve problemsizdir. Kolay çalışmaz ve form bozmaz. İçerdiği reçine miktarı çok azdır ve bu nedenle zamanla ses gelişimi gösterme durumu çok nadirdir. Değişen hava koşullarından daha az etkilenir, stabildir. Sıcak renkli, düz damarlı, temiz seslidir. Kızıl kahveden, çikolata rengine kadar değişen renkleri vardır. Renk varyasyonlarına göre derecelendirilir. Sedir kapaklı bir entrumana sahip olduğunuzda ilk anda işittiğiniz ses muhtemelen yıllar sonrada aynı kalacaktır, çok az değişimler olacaktır. Tonalitesini ele aldığımızda gevrek, melankolik, karmaşık bir sesi vardır. Güçlü ve karmaşık tonlar üretir. Buğulu ve üst üste binen armoniklerle doludur. Güzel bir kokuya sahiptir. Yetiştiği yerler Kanada, Amerika Birleşik Devletleri.
Özgül Ağırlık: 0.35 gr/cm3
Sertlik: 350 Ibs/cu.ft
İspanyol Sediri
(Cedrela odorata)
İğne yapraklı ağaçlar grubu bir ağaçtır. Orta ve Latin Amerika kökenli bir ağaçtır. Özellikle Flâmenko ve klasik gitar sap yapımında maun ağacının rakibidir. Maun ağacından daha hafif bir yapıya sahip bu ağaç şaşılacak derecede hafiftir. Bu nedenle özellikle Flâmenko gitar saplarında kullanılır. Bu nedenle ismi İspanyol sediri diye de anılır. İspanya’da tüm yapımcılar sap yapımında bu ağacı tercih ederler. Yetiştiği yerler Latin America
Özgül Ağırlık: 0.40 gr/cm3
Sertlik: 568 Ibs/cu.ft
Gök nar
(Abies)
İğne yapraklı ağaçlar grubu bir ağaçtır. Gök nar dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişen bir ağaçtır. Ladinin bu kadar popüler olmadığı dönemlerde sıklıkla ses tablası olarak kullanıldığını görmekteyiz. Oysa düzgün damar yapılı olanlarından güzel enstrumanlar yapılabilir. Yapı ve müzikal ton olarak kanada sediri ile Alman ladini arasında bir yerlerdedir. Çok duygulu güzel bir sesi vardır. Ladin ağacından daha az dirençli olması gök narın daha az kullanılmasına sebep olmuştur. Bazı tanburlar da halen ses tablası, hafifliği nedeniyle sap olarak kullanılmaktadır. Yetiştiği yerler Türkiye, Avrupa ve Amerika kıtası.
Özgül Ağırlık: 0.35 gr/cm3
Sertlik: 400 Ibs/cu.ft
Servi (selvi)
(Cupressus Sempervirens)
İğne yapraklı ağaçlar grubu bir ağaçtır. Flâmenko gitarlarda yanlık ve arka tabla ve klasik kemençe ses tablası ağacı olan servinin kendine has çok güzel bir aroması vardır. Ağaç içerisinde birçok reçine ve sakız türevi maddeler bulunur, bu maddelerin sağladığı koku mükemmeldir. Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok fazladır. Bunun dışında parlak ve cızırtılı bir tonaliteye sahiptir. Bu özelliklerin hepsi bir araya geldiğinde geleneksel Flâmenko soundu ortaya çıkmaktadır. Tüm karakteristik gerçek Flâmenko gitarları bu ağaçtan yapılır. Selvi’nin damar boyu ve damar aralığı ile ilgili kavramlar Flâmenko gitarda ses kalitesini belirleyici unsurdur. Cedar ve Ladin ses tahtaları ile ayrı özellikler ve tonlar sergilerler. Ladin kapakta daha kristalize ve tiz seslere vakıf olurken sedir ses tablasında daha sert melankolik daha karanlık sesler sergiler. Yetiştiği yerler Lübnan, Suriye, Türkiye, İspanya.
Özgül Ağırlık: 0.45 gr/cm3
Sertlik: 510 Ibs/cu.ft
Ardıç
(Juniperus)
Dünyada genellikle Kuzey Yarım Kürede, Kuzey Amerika’dan Alaka’ya kadar geniş bir coğrafi yayılışı vardır. Ayrıca, Orta Amerika’ da, Bütün Avrupa’ da, Doğu Afrika’ da ve Ön Asya’ da bol miktarda yetişir. Türkiye'de ana türleri bulunmaz. Yüksek yerlerde bazı çeşitlerine rastlanır. Ardıcın altmışa yakın türü vardır. Enstrümanlarda kolay işlenmesi, yumuşak olması, hafif olması ve iyi cila tutması nedeni ile aranan bir ağaçtır. Tanbur’da ses teknesinin (rezonans kutusu) ve hareketli eşik yapımında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Özgül ağırlığı 0,35 – 0,50 gr/cm3
Sertlik: 1160 Ibs/cu.ft
Ihlamur
(Tilia)
Kasa tipi ses akustiğine dayalı enstrumanların yapımında az kullanılan bir ağaçtır. Genelde bağlantı, sap ve dip takozu olarak kullanılan bu ağaç ud, lavta’da sap içi olarak da kullanılır. Ancak elektrik gitar gövdelerinde yaygın kullanılan bir ağaç çeşididir. Kızılağaç ile benzer özellikleri taşır. Parlak bir tınıya sahiptir. Kullanım alanları oldukça geniş bir ağaçtır. Sertlik yumuşaklık bakımından da oldukça yumuşak güzel bir ağaç olduğu söylenebilir. Çoğu İbanez gitarda kullanılan ağaç Basswood’dur. Hafif ve estetik olmasıyla öne çıkan bu ağacın tonu da oldukça güzel yumuşak ve sıcak tonlar elde etmek için uygundur. Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Marmara, Ege, sahil şeridinde ve Antalya çevresinde yetişir. Çok sayıda değişik türü vardır. Yaz ıhlamuru, kış ıhlamuru, gümüş olan ve Kafkasya ıhlamuru yaygın olanlarıdır. Çok yumuşak bir ağaçtır. Fiziki etkilere dayanımı azdır. Çok kolay işlenir.
Özgül ağırlığı 0.40 gr/cm3 (hava kurusu)
Sertliği 410 Ibs/cu.ft
PADUK AĞACI (Kan Ağacı)
( Pterocarpus )
Afrika’da gabon ve Kamerun da bunun dışında, Hindistan, Burma ve Güney Çinde yetişir. Gözenek yapısına ve yönüne göre parıltılı damarları bulunur. Damarlı genellikle çizgiler halindedir. Çoğunlukla parlak koyu kırmızıdır. Üzerinde aynı renk parıltı damarları bulunur. Orta sertlikte bir ağaçtır. Sıkı yapılıdır. Hava değişikliklerine dayanıklıdır. Az çeker. Kolay işlenir. İşlenirken kendine özgü hoş bir koku çıkarır. Havada kısa zamanda rengi koyulaşır. İyi verniklenir ve çok canlı bir görüntü kazanır. Tekne yapımında sıkılıklı kullanılan bir ağaçtır.
özgül ağırlığı 0.65 gr/cm3
sertliği 1725 Ibs/cu.ft
Porsuk Ağacı
(Taxus )
Avrupa, Türkiye, Kuzey Afrika, Burma ve Himalayalar Porsuklar, 1000 yıldan fazla yaşayan örnekleri ile Avrupa'da en uzun yaşayan ağaçlardır. Diri odunu açık renkli, öz odunu turuncu-kırmızı renkte olan sert ve dayanıklı bir odunu vardır. Küçük budaklar mevcuttur. Genellikle büyüme şeklinden dolay odunu dekoratif görünümlüdür. Eğilme özelliği iyidir ve buharla bükülebilir. Lif yapısına bağlı olarak işlenmede zorluk derecesi ortadır. Düzgün lifli odunu makine da kolayca işlenerek pürüzsüz bir yüzey oluşturur. Fakat düzensiz lifli odunu işlendiğinde kopmalar olabilir. Enstrümanlarda ise gerek renk ve kolay işlenmesinden dolayı, gerekse de cilâ ve boya tutucu özelliğinden dolayı aranan bir ağaçtır. Ses özellikleri bakımından iyi bir tını verir. Tanbur yapımında rezonans kutusu olarak güvenilerek kullanabilir.
özgül ağırlığı 0.42 gr/cm3
sertliği 1600 Ibs/cu.ft
Akça Ağaç
(Acer)
Keman, viyola ve gitar yapımının en önemli ağacı olan akça ağaç bu enstrumanlar dışında ud, lavta, tanbur, kemençe gibi enstrumanlar da da yine tekne ağacı olarak çok önemli bir ağaçtır. Elektrik gitar, bağlama ve yine viyola ailesinde sap olarak sıklıkla kullanıldığı görmekteyiz. Ancak klasik gitar, tanbur gibi sazlarda sap ağırlığı önemli olduğu için pek tercih edilmez. Çeşitli kesim ve köklerinden çıkan yüzeyler nedeniyle birçok sınıfta toplanırlar. Enstruman yapımının da kullanılan en önemli çeşitlerin arasında alevli akçaağaç, kuşgözü akçaağaç, kapitone desenli akça ağaç ve detay süslemeleri için kullandığım spalted akçaağaç bulunmaktadır. Alevli, kapitone ve kuşgözü arasındaki tercih görsel zevk ile alakalıdır, fakat özellikle Amerikan akçaağaç diye nitelendirdiğimiz akçaağaç türü çok değerlidir. Ton kalitesi olarak ele aldığımızda, mükemmel reflektör olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Ses yapıları çok güçlü midlerde ve tizlerde çok parlak, kristal netliğinde güçlü ve uzayan sesler üretirler. Doku olarak alevli akçaağaç da üç boyutlu enine figürler bulunur, kuşgözünde ise kuşgözüne benzer noktacıklar gelişi güzel değişik sıklıklarda yüzeyde yerleşmiştir. Kapitone desenli akçaağaç ise tamamen köklerden elde edilir, Spalted akçaağaç urdan çıkar ve inanılmaz karışık motiflerle bezelidirler. Sanki granit mermerleri gibi görsellikleri vardır.
Renkleri ise, alevli akçaağaç beyaza yakın uçuk sarı, kuşgözü ve kapitone biraz daha krem rengini andırır. Spalted akçaağaç ise ne ararsanız bulabileceğiniz bir renk karışımı içerisindedir. Yetiştiği yerler Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovenya, İsviçre, İngiltere, Türkiye’dir.
Özgül Ağırlık: 0.56-0.68 gr/cm3
Sertlik: 1450 Ibs/cu.ft.
Gabon Abanozu
(Diospyrus crassiflora)
Abanoz ağacı tüm enstrumanlarda klavye(tuşe) kullanımında en iyi seçenektir. Klavye dışında tekne, burgu, eşik, kuyruk ve çenelik yapımında da aranan en önemli ağaçtır. Abanoz yapı olarak çok sert bir ağaçtır, ses uzama özelliği açısından başarılıdır. Sert, sıcak bir tonalitesi vardır. Sesleri çok parlatarak iletmez, bunun yerine daha sıcak ve derin ses üretmeyi sever, iletkenliği çok iyidir. Damar çizgileri kalitesini belirleyen en önemli unsurdur. Yetiştiği yerler Kamerun, Gabon.
Özgül Ağırlık: 1.03 gr/cm3
Sertlik: 3220 Ibs/cu.ft
Afrika blackwood (abanoz)
(Dalbergia melanoxylon)
Orta ve güney Afrika kuru ova bölgelerinde yetişir. Enstrümanlarda klavye, burgu olarak kullanılmasının yanında tanbur, ud, lavta gibi sazlarda dilim, gitar gibi bir sazda da yanlık ve alt tabla olarak kullanılır. Mükemmel tizler, derin baslar çok güçlü sesler üretir. Enstrüman yapımında gül ailesine ciddi bir alternatif olmuştur.
Özgül Ağırlık: 1.27 gr/cm3
Sertlik: 3670 Ibs/cu.ft
Macassar Abanozu
(Diospyros celebica)
Siyah ve kızıldan kahverengine uzanan boylu boyunca kalın çizgiler içeren bir görselliği vardır. Gül ağaçlarının tümünden daha ağır bir ağaçtır. Ancak tonalitesi çok derin ve kuvvetlidir. Şöyle ki baslar çok kuvvetli, derin ve mikrofonik ses üretir. Bu ağaçtan yapılan enstrumanlar da kesinlikle desibel azlığı sıkıntısı yaşanmaz. Bir başka özelliği ise entonasyonu çok dengeli bir ağaçtır. Tizler ile baslar arasındaki tonal dengeyi çok iyi kurar. Yetiştiği yerler Brezilya, Paraguay, Uruguay.
Özgül Ağırlık: 0.90 gr/cm3
Sertlik: 2130 Ibs/cu.ft
Brezilya Gül Ağacı
(Dalbergia Nigra)
Ensturman yapımında özellikle gitar yapımında çok önemli bir ağaçtır. Kahverengi, kızıl, koyu mor ve buna yakın birçok deseni bünyesinde barındırır. Alevlenen desenlerden düz inen ince damarlara kadar birçok görsel ifadesi vardır. Fakat en önemlisi sesidir, entonasyon, balans, ses netliği, armonikler ve kristalize tonlar bunların hepsi sanki hesaplanmış gibidir. Çok sık ve hacimli bir ağaçtır. Tonalite açısından en önemli özelliği sıcak ve duygu yüklü sesidir. Ud, lavta, tanbur, Klasik gitarların yanında, Flâmenko negra modellerinde aranan bir ağaçtır. Fakat ne yazık ki bilinçsizce katledilen ormanlar nedeniyle soyu tükenme tehlikesindedir ve kesimi tamamen yasaklanmış durumdadır.
Özgül Ağırlık: 0.80 gr/cm3
Sertlik: 2270 Ibs/cu.ft
Hindisdan Gül Ağacı (plesenk)
(Dalbergia Latifolia)
Indiana Rosewood batı Hindistan’da bulunur. Palisander, polosanto, sonokeling diğer isimleridir. Brezilya gül ağacına alternatif olarak gösterilir. Brezilya gül ağacından daha hafiftir, daha sabittir fakat daha yoğun ve sık değildir. Bazı çeşitlerde görsellik ön plandadır. Koyu düzgün giden arada düzensizleşen çizgilerin hemen yanında sarı, turuncu veya mor çizgiler bulunabilir. Özellikle mor tonlarda olan altyapılar aranan özelliklerdendir. Bazen de okside olmuş kahverengiler göze çarpar. Genelde çok parlak olmayan ve derin sesler üretir. Yetiştiği yerler Hindistan, Endonezya, Malezya, Nepal, Filipinler, Vietnam.
Özgül Ağırlık: 0.85 gr/cm3
Sertlik: 1720 Ibs/cu.ft.
Honduras Gülağacı
(Dalbergia stevensonii)
Ton bakımından çok zengin bir ağaçtır, rosewood ailesinde iyi bir üne sahiptir. Açık kahverengi tonları, arada daha koyu ilerleyen kahverengi ve siyah damarlar ile bütünleşir. Madagaskar gülü gibi Brezilya gül ağacına en yakın alternatiflerden biridir. Hindistan pelesenginden daha sıkı ve ağır bir yapıya sahiptir. Tonalite olarak dengeli ve sıcak ses üretir, çok derin bir sesi vardır. Baslarda derin ve güçlü tonlar sergilerken tizlerde çok parlak olmayan fakat çok temiz sesler üretir. Yetiştiği yer Belize.
Özgül Ağırlık: 0.95 gr/cm3
Sertlik: 1730 Ibs/cu.ft
Madagaskar Gül Ağacı
(Dalbergia Baronii)
Mor, kızıl ve kahverengi tonlara uzanan renklere sahiptirler. Brezilya gül ağacına en iyi alternatiflerden biridir. Ton olarak ve aynı zamanda görsel olarak brezilya gülünü aratmaz niteliktedir. Tonda sıcak, derin tınıların yanında güçlü ve net bir ses üretir. Çok kaliteli gitarlar üretmek mümkündür. Yetiştiği yer Madagaskar.
Özgül Ağırlık: 0.51 gr/cm3
Sertlik: 1778 Ibs/cu.ft.
Bolivya Gül Ağacı
(Machaerium Scleroxylon)
Morado ve Santos Rosewood olarak ta bilinir. Bolivya gülünün en çok bilinen diğer adı, Pao Ferro dur. Bu ağaç Brezilya ve Bolivya ormanlarında bulunur. Çok sert bir ağaçtır, Hindistan gülünden daha serttir ve gözeneksizdir. Üzerinde çok rahat çalışılabilir. Ton bakımından abanoz ile Hindistan gülüyle arasında bir özellik gösterir, gayet sıcak tonlar üretir ve Hindistan gülünden bir ölçü daha tiz sesler üretir. Bunların dışında tınlama uzunluğu çok fazladır. Yetiştiği yerler Brezilya, Bolivya.
Özgül Ağırlık: 0.85 gr/cm3
Sertlik: 2003 Ibs/cu.ft.
Cocobolo
(Dalbergia Retusa)
Cocobolo çok sert, elastiki ve dirençli yapıya sahip bir ağaçtır. İmalat bitiminde cilalandıktan sonra sabit kalma özelliği mevcuttur. Görsel yapısı anlatılamayacak kadar güzeldir, turuncu, koyu kahve ve daha nice güzel renkleri mevcuttur. Ses olarak parlak tizler, derin baslar üretir. Bu armoninin yanında ses uzaması açısından da hünerlidir. Brezilya gül ağacına alternatif olabilecek bir sound kalitesine sahiptir. Liflerinde barındırdığı yüksek yağ miktarı nedeniyle canlı bir görüntüsü vardır. Yetiştiği yerler Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama.
Özgül Ağırlık: 1 gr/cm3
Sertlik: 1136 Ibs/cu.ft.
Wenge
(Millettia Laurentii)
Wenge koyu çikolata renginde düz elyaflı bir ağaçtır. Çok sert bir yapısı vardır. Sustain olarak gayet iyi bir tonaliteye sahiptir. Orta notalarda çok iyidir, oktavı yüksek notalarda ve tizlerde parlak özellikler gösterir. Alçak oktavlarda ise daha sönük kalır. Gül ağacına iyi bir alternatiftir. Wenge ağır bir ağaçtır ama gayet sabit ve düzgündür. Yetiştiği yerler Kameron, Kongo, Gabon, Zaire.
Özgül Ağırlık: 0.91 gr/cm3
Sertlik: 1630 Ibs/cu.ft
Honduras Maunu
(Swietenia macrophylla)
Güney Amerika kökenli bu ağaç klasik gitar ve tanbur sap yapımında kullanılmaktadır. Çok kaliteli sert yapılı, yapısına göre hafif ağırlıklı bir ağaçtır. Sap seçeneğinde önemli diğer bir ağaç olan sedir ağıcına rakiptir. Sedirden biraz daha ağırdır fakat tel gerilimine daha dayanıklıdır. Yetiştiği yerler Bahamas, Belize, Bolivya, Brazilya,Kolombia,Kosta Rika,Küba,Dominik Cumhuriyeti,Ekvador,El Salvador,Guyana,Haiti,Honduras,Jamaica, Meksiko,Nikaragua, Panama, Peru,Venezuela.
Özgül Ağırlık: 0.59 gr/cm3
Sertlik: 801 Ibs/cu.ft.
Küba Maunu
(Swietenia mahagoni)
Küba maunu honduras maunundan daha sert, sık ve ağır bir yapıya sahiptir. Fakat görsel olarak çok güzel ve parlak bir görüntüsü vardır. Zaman zaman sap için kullanılsa da çoğunlukla ağırlığı nedeniyle tercih edilmez. Buna karşın çok sağlam bir yapısı vardır. Ağırlığın sorun olmadığı durumlarda çok rahatlıkla güvenilecek bir ağaçtır. Her türlü tel gerilimini rahatlıkla karşılar. Bazı yapımcılar tekne ağacı olarak da tercih ederler. Yetiştiği yerler Bahamas, Bolivya, Brazilya, Kolombia, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaica, Mexico, Peru, Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela.
Özgül Ağırlık: 0.59 gr/cm3
Sertlik: 850 Ibs/cu.ft.
Afrika Maunu (ACAJOU)
(Khaya Ivorensis)
Afrika kökenli bir ağaçtır. Akaju, Coaba African ve Samanguila olarak ta bilinmektedir. Kendi arasında birçok çeşite sahiptir. Fakat en iyileri çok yağmur alan nemli ormanlarda yetişir. Yapı olarak sert bir dokuya sahip olmasına rağmen şaşılacak derecede hafiftir. Bu nedenle enstrumanlar da ön ve dip parçalar(takozlar), tanbur ve gitar sap, lavta ve ud’da sap içi ağacı olarak kullanılır. Yetiştiği yerler Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çat, Gabon, Ghambia, Gana, Guinea, Fil Dişi Sahilleri, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Togo, Uganda.
Özgül Ağırlık: 0.40 gr/cm3
Sertlik: 830 Ibs/cu.ft.
Sapelli (sapele)
( Entandrophragma cylindricum)
Batı ve Doğu Afrika, Kamerun Zaire ve Uganda da yetişir. Orta sert ağaç türlerinden biridir. Birbirine benzeyen bazen dalgalı, İnce tip doku ve iyi bir doğal parlaklık gösteren bir yapısı vardır. Kapitone ve hareli desenli olanına Pommele denir. Maunun tonal karakteristiklerini taşımasının yanı sıra koyu bal rengi ve yoğun janjanlı dokusuyla enstrüman yapımında kullanılan önemli bir ağaçtır. Yetiştiği yerler Batı ve Doğu Afrika, Kamerun Zaire ve Uganda.
Özgül Ağırlık: 0.65 gr/cm3
Sertlik: 1410 Ibs/cu.ft.
Çınar
(Platanus Orientalis)
Kızılımsı kahverengi üzerine puantiyeler ile bezelidir. Özellikle kanun ses tablası yapımında kullanılan çınar diğer enstrumanlar da tekne kısmında kullanılır. Tonalite olarak ele aldığımızda sert yapılı bir ağaçtır, akağaç gibi parlak tonlar üretir. Bu parlak tonların yanında bir miktar sıcak tonda kendini belli eder. Bunun dışında tınlama uzunluğu yeterince fazladır. Desibel üstünlüğü olarak tartışılmaz, çok güçlü ses üretir. Kanun sazının üst tablası çınar ağacından yapılır. Yetiştiği yerler Fransa, Almanya, Italya, Portekiz, ispanya, ingiltere, Türkiye.
Özgül Ağırlık: 0.70 gr/cm3
Sertlik: 1500 Ibs/cu.ft
Kızıl Ağaç
(Sequoia sempervirens)
Çapı geniş bir ağaçtır. Renk olarak kanada sedirinden daha kızıl bir renk yapısı vardır. Akustik yapıya sahip enstrümanlar da ve elektik gitarlarda tekne olarak kullanılabilir. Ses özelliği olarak Kanada sedirine çok yakın bir ton sergiler bir parça daha gür ve yoğun bir ses kapasitesi vardır. Parlak, tiz bir ton veren bu ağacın yıllık halkaları belirgin olur. Gök nar ağacına çok benzer bir ses yapısındadır. Fakat renk olarak hiçbir benzerliği yoktur. Bazı elektrik gitar markalarının üst serileri bu ağaçtan yapılır. Yetiştiği yerler Kuzey Amerika, Amerika Birleşik Devletleri.
Özgül Ağırlık: 0.40 gr/cm3
Sertlik: 480 Ibs/cu.ft
Jacaranda
(Dalbergia Spp.)
Jacaranda normalde Brezilya gülü olarak bilinir. Aslında Endonezya’da yetişen bir türdür. Yapı olarak çok ağır, hatta tüm gül ağaçlarından daha ağırdır. Çok yağlı bir dokusu vardır. Hint gülünden daha ağır ve sık bir dokusu vardır. Çok güzel görsel bir ifadenin yanında, içersinde barındırdığı yağ oranı sayesinde çok parlak bir görüntü alınabilir. Hint gülünden çok daha kaliteli bir ağaçtır ve fiyatı epey pahalıdır. Anavatanı: Endonezya.
Özgül Ağırlık: 1.1 gr/cm3
Sertlik: 2003 Ibs/cu.ft.
Bubinga
(Guibourtia Demeusei)
Afrika gülü olarak da bilinir. Bu ağaç Afrika’nın çeşitli ormanlarında kök salmıştır bu. Genellikle bataklık içeren ormanlarda, göl veya nehir kıyılarında bulunur. Yapı bakımından sesi iyi döndüren bir ağaçtır. Maun ile gül arasında bir özellik gösterir. Gül’den daha zayıftır fakat maundan daha dengeli bir sesi vardır. Ağaç figürlü ise (az rastlanır) çok değerlidir. Yetiştiği yerler Cameroon,Central African Republic,Congo,Equatorial Guinea,Gabon,Liberia, Nigeria,Uganda,Zaire.
Özgül Ağırlık: 0.88 gr/cm3
Sertlik: 2628 Ibs/cu.ft.
Zricote
(Cordia dodecandra)
Kırmızı, siyah, gri ve zeytin yeşil tonlarında, görünüş olarak çok dikkat çekicidir. Çoğu gül ağacından daha ağır, brezilya gülünden bile sert bir yapısı olmasına rağmen gerek tonal ve estetik nitelikleri bakımından harikadır. Gül ile abanoz arasında bir yerlerdedir diyebiliriz. Gül gibi ılık bir sese sahip olmasının yanı sıra bir miktar parlak ton üretir. Bu ton gayet hissedilir şiddettedir. Dramatik, zengin ve yoğun olan bu ses muhteşemdir. Görsel zenginlik olarak gayet başarılıdır. Gül yetiştiği yerler Belize, Guatemala, Mexico.
Özgül Ağırlık: 0.74 psi
Sertlik: 2200 Ibs/cu.ft
Koa
(Acacia Koa)
Koa, akasya ağaç ailesinden gelen, görsel efektlerle dolu bir ağaçtır. Çok çekici bir renk düzeni ve görüntüsü vardır. Orta sıklıkta bir ağaçtır. Hawaii’nin geleneksel enstrümanı olan ukele bu ağaçtan yapılır. Diğer enstrumanlarada da kullanılmaya başlamıştır. Bu ağacın ses uzama ivmesi çok yüksektir. Fakat baslarda Gül’den daha zayıf ve cızırtılı özellikler gösterir. Çok parlak, ışıldayan bir sesi vardır. Flâmenko gitar için çok uygundur. Yetiştiği yerler Hindistan, Endonezya, Filipinler.
Özgül Ağırlık: 0.60 gr/cm3
Sertlik: 3100 Ibs/cu.ft
Ceviz Ağacı
(Juglans Reiga)
Renk tonları hafif soluk kahverenginden koyu kahverengine geçen çizgiler ile koyu çikolata kahverengi arasında olabilir. Yeşil, kahverengi ve alevlenen desenleri vardır.Ses tonu olarak sıcak, melankolik ve çok parlak bir ses, mükemmel derinlik ve güçlü tizler ile net ve açık bir tonu vardır. Tabur, ud, lavta, gitar yapımında çok önemli bir ağaçtır. Yetiştiği yerler Çin, Fransa, İtalya, İsviçre, Türkiye, Amerika.
Özgül Ağırlık: 0.66 gr/cm3
Sertlik: 1130 Ibs/cu.ft.
Lapacho Ipe (Brezilya cevizi)
(Handroanthus spp.)
Orta ve güney amerikanın tropikal bölgelerinde yetişen lapocho çok sert ve ağır bir ağaçtır. En çok aranan türü Paraguay cinsidir. Koyu kahve ve sarıyla karışık rengi havanın etkisiyle koyulaşır. Çok güçlü baslar ve parlak tizleri ile Ses benzerliği olarak Brezilya gülü ile yarışır.
Özgül Ağırlık: 1.10 gr/cm3
Sertlik: 3510 Ibs/cu.ft.
Gürgen (kayın)
(Carpinus)
Dünyada, Avrupa'nın hemen tümünde, Kafkasya, İran ve Amerika ormanlarında yetişir. Çok sert, ağır ve sıkı yapılıdır. Bükülmeye karşı dayanıklıdır. Zor yarılır. Zor işlenir fakat temiz yüzey verir. Türkiye'de de toplu durumda, Karadeniz ve Marmara bölgesinde, özellikle Trakya'da bulunur. Tanburda fırınlanmış, orta hafiflikte ve sert olan cinsleri sap için idealdir. Tel gerilimine oldukça dirençlidir. Beyaz olanına akgürgen(gürgen),fırınlanarak kırmızı hale gelenine kayın denir.
Özgül Ağırlık: 0.75 gr/cm3
Sertlik: 1300 Ibs/cu.ft.
Karaağaç
(ulmus)
Dünyada daha çok Orta ve Batı Avrupa ile Asya ve Kuzey Amerika’da yetişir. Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında serbest ormanlar olarak bulunur. Karaağacın yüz elliden fazla türü vardır. Rengi açık veya koyu kahverengidir. Yıl halkaları Bütün kesitlerde belirlidir. Çok canlı damar süsleri, hareler şeklinde ve belirgin olarak görülür. Türlerine göre hafif veya orta ağırlıkta bir ağaçtır. Enstrümanlar da tekne bölümünde kullanılır.
Özgül Ağırlık: 0.64 gr/cm3
Sertlik: 1720 Ibs/cu.ft.
ZEBRANO, ZEBRAWOOD, ZEYTİN AĞAC
(Microberlinia brazzavillensi)
Ud, tanbur, lavtada dilim, gitarda ise yanlık ve alt tabla olarak kullanılır. Zebrawood Hint Gül ağacı ve çok benzer bir ses ile aynı yoğunluk ve rezonans ile ilgili ile son derece çekici bir ağaç türüdür. Kahverengi-siyah kadar çizgili ve kahverengi-altın değişken renk desenleri vardır. Yetiştiği yerler Batı Afrika; Kamerun, Gabon, Kongo, Ekvator Ginesi dir.
Özgül Ağırlık: 0.47 gr/cm3
Sertlik: 1658 Ibs/cu.ft.
Dişbudak
(fraxinus excelsior)
Avrupa, Ön asya ve Kuzey Amerika da bulunur. Türkiye’nin hemen bütün bölgelerinde, özellikle Karadeniz kıyılarında, Bolu, Kastamonu ve Bursa ormanlarında bol olarak yetişir. Altmış beşe yakın türü vardır. Ağır ağaçlar grubuna girer. Sert ağır, sıkı yapılı bir ağaçtır. Kolay işlenir. Elektrik gitarlarda çok kullanılan bir ağaç türüdür. Sustain kalitesi ile bilinen sert ve çok parlak tonlu bir gövde ağacıdır. Müzik enstrümanları yapımında sık kullanılır. Ağırlığına göre fiziksel dirençleri oldukça kuvvetlidir. Sertlik katogorisinde orta ve sert seviyeye girecek olan ağaçlardan biridir Kuruduktan sonra oldukça stabil’dir.
Özgül Ağırlık: 0.61 gr/cm3
Sertlik: 1320 Ibs/cu.ft.
Dut
(morus )
Özellikle oyma olarak bağlama ve kemençe, dilim olarak ud, lavta, bağlama, tanbur yapımının yanında gitar yanlık ve arka tabla yapımında da çok iyi sonuçlar vermektedir .Sert bir ağaçtır bu sertlik çok iyi bir ton kazandırır.Anavatanı Çin dir, ülkemizde de bolca bulunur.
Özgül Ağırlık: 0.59 gr/cm3
Sertlik: 1680 Ibs/cu.ft.
Erik
(Prunus Domestica)
Erik bir meyve ağacıdır. Dünya üzerinde ılıman bölgelerde, özellikle orta ve Güney Avrupa ile Ön Asya'da dağınık durumda bulunur. Türkiye'de ise hemen her yerde, ormandan çok bağ, Bahçede tek tek ve bol olarak yetişir. Eriğin en geniş kullanım alanı enstrüman yapımcılığıdır. Renk kahverengi veya menekşe morudur. Kırmızı kahve veya mor zemin üzerinde, vişneçürüğü yollu hareler gösteren damar süsleri vardır. Dağınık gözeneklidir. Kendine özgü bir kokusu vardır. Sert ve sıkı bir ağaçtır. Çoğunlukla karışık elyaflı olduğu için işlenmesi zordur. Halk müziğimizdeki tüm nefesli enstrümanlar, erik ağacından yapılır. Bu durum aynı zamanda bir gelenek hâlini almıştır, erik özellikle aranır. Karadeniz kemençesinin de aranan ağacıdır.Mızraplı olanlarda ise tekne yapımında kullanılır. Özellikle koyu kırmızı ve kahve renkli olanlar aranır. İyi bir ses kalitesi vardır. Kaliteli ses ve güzel bir tını verir.
Özgül Ağırlık: 0.85 gr/cm3
Sertlik: 1550 Ibs/cu.ft.
Yılan ağacı
(Piratinera guianensis)
Snakewood çok karakteristik yılan derisi desenleri olan bir ağaçtır. Kahverengi veya siyah lekeler kontrast, tipik bir kırmızımsı kahverengidir. Yetiştiği bölge güney Amerika’dır. Dünyanın en egzotik ağaçlarından biri olan nu ağaç çok yoğun ve sert bir ağaçtır. Keman yayı enstrüman tekne dilimi, gitar yapımında kullanılan bu ağaç hazine değerindedir.
Özgül Ağırlık: 0.85 gr/cm3
Sertlik: 3800 Ibs/cu.ft.
Okaliptüs (Eucalytpus)
(Myrtaceae)
Okaliptüs, güney yarım küresinin 10–42 dereceleri arasında, Avustralya, Tasmanya, Yeni Gine ve Büyük Okyanus adalarında doğal olarak yetişir. Türkiye'ye 1885’de süs ağacı olarak getirilen Okaliptüs, daha sonraları yetiştirilmiştir. Enstrüman yapımında son yıllarda çokça aranan bir ağaçtır. Tanbur, ud, gitar ve lavta’da oldukça iyi sonuç verir. İyi tınlayan bir ağaçtır. Türkiye' de Akdeniz gülü olarak bilinir. Kurutulduğunda kızıl kahverengine döner.
Özgül Ağırlık: 0.49 gr/cm3"
Sertlik: 1125 Ibs/cu.ft.
Armut
(Pyrus)
Avrupa, Ön Asya, Afrika ve Amerika'nın pek çok bölgelerinde yetişir. Türkiye’de hemen bütün bölgelerde, ormandan çok, dağınık durumda, bağ ve bahçelerde bulunur. Ağır bir ağaçtır. Kuru ortamda dayanıklıdır. Mekanik etkilere karşı direnci fazladır. Az esnek ve kırılgandır. Akçaağaç ve maun arasında bir açık bir sesi vardır. Maun ve Akçaağaç’a göre bas geçişleri daha hafiftir. Enstrümanlarda tekne diye tabir ettiğimiz bölümlerde kullanılır. Dut ağacı gibi zamanla koyulaşan bir yapısı vardır.
Özgül Ağırlık: 0.72 gr/cm3
Sertlik: 1660 Ibs/cu.ft.
Tik (teak)
(Tectona grandis)
Tik bir sıcak bölge ağacıdır. Dünya üzerinde Birmanya, Siyam, Hindistan ve Brezilyada yetişir. Türkiye'de yetişmez. Havanın ve güneşin etkisiyle zamanla kahverengiye dönüşür. Orta ağırlıkta bir ağaçtır. Kolay yarıldığı için, burgu ve tel takacağı yapımına uygun değildir. Tekne olarak, ses verme kabiliyeti iyi olan bir ağaçtır. Sıcak ve güzel tonlar üretir.
Özgül Ağırlık: 0.66 gr/cm3
Sertlik: 1075 Ibs/cu.ft.
Kiraz
(Prunus avium)
Nefesli bir saz olan mey yapımın yanında, kemençe, tanbur, ud, lavta yapımında tekne bölümü için tercih edilen bir ağaçtır. Orta sertlikte bir ağaçtır. Giresun, Güney Kafkasya,Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı Amerika’da da yoğun bir şekilde bulunmaktadır.Mauna eşdeğer bir ağaç olarak görülmektedir.Temiz ve net bir ses verir.Maun ve Akçaağaç’a göre bas geçişleri daha hafiftir.Sedir gibi melankolik ve karışık duygulu sesler üretir.
Özgül Ağırlık: 0.54 gr/cm3
Sertlik: 1150 Ibs/cu.ft.
Mor Kalp(GUL) AĞACI
(Peltogyne spp)
Orta ve güney amerikanın tropikal bölgelerinde yetişir. Oldukça sert bir ağaçtır. Enstrüman yapımında iyi bir seçimdir. Güle yakın bir ses üretir ve aynı ligde yarışır. Gitar yanlık ve alta tabla yapımı dışında ud, lavta ve tanbur dilimi olarak da kullanılır.
Özgül Ağırlık: 0.85 gr/cm3
Sertlik: 2390 Ibs/cu.ft.
Laurel California (DEFNE)
(Lauraceae)
Defne ağacı Akdeniz bölgesi ve güney Amerika da yoğun olarak bulunan bir ağaç çeşididir. Kolay işlenebilir, hafif bir ağaçtır. Özellikle California, defnesi güzel desenlere sahip özel bir türdür. Bu ağaçtan çok iyi enstrumanlar yapılabilir. Brezilya gülüyle kıyaslanabilecek bir ses yapısı olması rağmen brezilya gülü kadar pahalı bir ağaç değildir. Açık bir ses, cömert baslar, parlak tizler bu ağacın mükemmel ses özellikleridir. Mükemmel bir soundu olan bu ağaç ladin ve sedir kapakla çok iyi performans verir. Flâmenko gitarlar için uygun bir ağaçtır.
Özgül Ağırlık: 0.34 gr/cm3
Sertlik: 784 Ibs/cu.ft.
Monkey pod
(Samanea saman)
Genel itibariyle güney, orta Amerika, Endonezya ve dünyanın tüm tropikal bölgelerinde yetişen bir ağaçtır. Monkey pod ses olarak Maunla, Koa arası yumuşak ve dengeli sesler, mükemmel baslar ve parlak tizler üretir. Çok ağır ve sert bir ağaç değildir. Koyu kahverenginden altın sarısına geçen renk tonlamalarıyla muhteşemdir.
Özgül Ağırlık: 0.48 gr/cm3
Sertlik: 850 Ibs/cu.ft.
Tigerwood (goncala alves)
(Astronium graveolens)
Genellikle siyah, koyu, kahverengi ve düzensiz aralıklı çizgiler ile orta kırmızımsı kahve bir rengi vardır. Kurudukça kararma eğilimindedir. Sert bir ağaç olmasına rağmen çalışmak çok zor değildir. Dengeli bir sesi olan b tigerwood pahalı tropikal ağaçların en değerli özelliklerini kendinde barındırır. Afrikanın belirli bölgelerinde yetişen bu ağcın en iyi cinsi brezilyadadır.
Özgül Ağırlık: 1.00 gr/cm3
Sertlik: 2250 Ibs/cu.ft.
Pernambuco (kızılağaç)
(Caesalpinia echinata)
Yetiştiği yer brezilyadır. Sert, yoğun ve ağır bir ağaçtır. Gerilime dayanıklıdır, şekil değiştirmez. Çok koyu kırmızı, kahverengi, sarı bazen bordoya yakın bir rengi vardır. Keman ailesinde yaygın bir şekilde yay ağacı, diğer enstrümanlar da tekne ağacı olarak kullanılır. Güçlü bir ses vardır.
Özgül Ağırlık: 0.98 gr/cm3
Sertlik: 2820 Ibs/cu.ft.